Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου μας επισκέφθηκαν το νησί της Σαλαμίνας και συγκεκριμένα το ναό του Αγίου Δημητρίου και τη Λαογραφική Στέγη «Μανώλη Καπετανάκη». Ήταν μια εμπειρία πλούσια σε γνώσεις και ενδιαφέροντα στοιχεία που ενισχύουν τη συνολική μαθησιακή τους  πορεία.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτιστικού  πλούτου του νησιού μιας και φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον τάφο του ήρωα του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη. Οι μαθητές, μέσω της ξενάγησης του ιερέα του ναού, εξερεύνησαν την ιστορία του, ανακαλύψαν την αρχιτεκτονική του και εμβάθυναν στην θρησκευτική μας κληρονομιά. Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αποτίσουν φόρο τιμής  σε έναν ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, να μάθουν για τη ζωή του και τη συμβολή του στην ανεξαρτησία της χώρας μας. Η συναισθηματική φόρτιση και ο σεβασμός που εκδηλώθηκε από τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τη βαθιά σύνδεσή τους με την ιστορία και την πατρίδα μας.

Στη συνέχεια η επίσκεψη στη λαογραφική στέγη ήταν μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να επικοινωνήσουν με την παραδοσιακή πλευρά του τόπου. Ανακάλυψαν παραδοσιακά εργαλεία, ενδύματα και τέχνες που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή προηγούμενων γενεών. Οι μαθητές εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για την ποικιλία των εκθεμάτων και την επιμέλεια με την οποία διατηρείται ο πολιτιστικός μας πλούτος.

Είμαστε υπερήφανοι για την ενεργή συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι μαθητές μας κατά την επίσκεψη αυτή. Ο πλούτος της παράδοσης μας έγινε ζωντανός και προσβάσιμος μέσα από τα μάτια και τις αντιδράσεις των μαθητών.

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Μπούτση Σοφία

Μπέη Ζηνοβία