Έμπνευση και Πολιτισμός

Η Αξέχαστη Εκπαιδευτική Εκδρομή της Γ’ τάξης στην «Αιώνια Πόλη» της Ρώμης και στην  «Πόλη με τα Πολλαπλά Πρόσωπα» τη Νάπολη

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και κηδεμόνες,

Θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την υπέροχη εμπειρία που είχαν  οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας κατά την διάρκεια της τετραήμερης εκδρομής τους στις 18 έως 21 Απριλίου 2024 στην Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη και τη Νάπολη, έπειτα από πρόσκληση που έλαβε η  ομάδα μας  από το Μουσείο  Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική κληρονομιά αυτών των δύο εκπληκτικών πόλεων.

Η πρώτη στάση ήταν η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη. Με το επιβλητικό Κολοσσαίο ως πρώτο προορισμό, οι μαθητές ένιωσαν το βάρος της αρχαίας ιστορίας πάνω τους. Η επίσκεψη στη Φοντάνα ντι τρέβι, με την υπέροχη αρχιτεκτονική της, αποτέλεσε έναν ακόμα μαγευτικό προορισμό. Στη συνέχεια, το Βατικανό άνοιξε τις πόρτες του για να ανακαλύψουν τα έργα τέχνης των μεγάλων καλλιτεχνών και την αρχιτεκτονική του. Τέλος η ξενάγηση στο χώρο του  Πάνθεον προκάλεσε στους μικρούς μας επισκέπτες δέος για την τελειότητα της  αρχιτεκτονικής του κατασκευής και σεβασμό  προς την αρχαία ρωμαϊκή θρησκεία.

Η επίσκεψη των μαθητών μας στο Μουσείο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν μια εμπειρία που ξεπέρασε τις προσδοκίες τους  καθώς  ανακάλυψαν την απίστευτη δεξιοτεχνία και τον εκπληκτικό εφευρετισμό του Ιταλού μετρ της Αναγέννησης. Κάθε γωνιά του μουσείου ήταν γεμάτη με θαύματα και έμπνευση από τα πιο διάσημα έργα του, όπως η Μόνα Λίζα και ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου, μέχρι τα σημειώματα του που αποκαλύπτουν τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Η επόμενη φάση του ταξιδιού των μαθητών μας, τους  οδήγησε στη Νάπολη, την πόλη με τα πολλαπλά πρόσωπα. Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον πλούτο της ιταλικής πολυπολιτισμικότητας και της ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει τη 3η πόλη της Ιταλίας.

Η εκδρομή αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές μας να επεκτείνουν τα όρια τους και να εμβαθύνουν στην ιστορία και τον πολιτισμό μιας χώρας με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους μαθητές να αναπτύσσουν ένα τόσο ζωντανό ενδιαφέρον και αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό.

 Παράλληλα προωθήθηκε η αλληλεπίδραση και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών, ενισχύοντας την ομαδικότητα και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Η εμπειρία της ταξιδιωτικής εκδρομής σε νέα μέρη οδήγησε  τους μαθητές σε προσωπική ανάπτυξη και αυτοσυνειδησία, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους. Κάθε στιγμή ήταν μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη, ένα ταξίδι που οι μικροί μας εξερευνητές θα θυμούνται  για πάντα και  θα  τους εμπνέει να συνεχίσουν  να εξερευνούν τον πολιτισμό και την τέχνη πέρα από τα σύνορα της τάξης και του σχολείου.

Τέλος, θα θέλαμε  να ευχαριστήσουμε  όλους τους εκπαιδευτικούς – συνοδούς: κ. Σάλτα, κ. Μπέη, κ. Κουστέρη, κ. Μπούτση και τον κ. Διγγελίδη  για την αφοσίωσή τους και την προσπάθειά τους να κάνουν αυτή την εκδρομή μια αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας.

Με εκτίμηση,

Η Διεύθυνση